الاثنين، 29 أبريل 2024

كات فيش // Cat Fish

الاسم العلمي "Corydoras paleatus" 

و الاسم التجاري "peppered catfish" 

اول شيء نتحدث عنه هو الظروف و البيئة للسمكه دي, و هي درجة حرارة ما بين 22 الي 26 تقريباً بالكتير, يعني مش ازيد من كده, عشان السمكه دي لا تتحمل الحرارة العاليه اكثر من 26, و بالنسبة للـpH فهي تكون ما بين 7 وصولاً الي 6. 

العمر الافتراضي للسمكه في حدود 5 سنوات الي 15 سنة تقريبا كحد اقصي و هو شيء مختلف عليه نسبياً, و عند تواجدها في الاحواض فهي تتواجد اسف الحوض, او علي الجرش, و اقل حوض لمعيشة هذه السمكه هو حوض يسعة 60 لتر تقريباً, اقل من كده بيكون فيه مشاكل في البيئة المناسبة لها. 

و تعود تسميه تلك السمكه الي الاسم العلمي "Corydoras paleatus" و تنقسم الي التالي: 

- "Cory" بمعني خوذه

- "doras" بمعني جلد

- و "pale" بمعني "strips" او مخطط, و عادتاً بيطلق علي الشرائح المعدنيه الرقيقة. 

وهو ما يميز هذا النوع شكلياً, ولكن الاسم برضو مش متفق عليه غير في الجزء الاول او المعني للجزء الاول و هو الخوذه او الـCory بالمعني اللاتيني. 

و من الاسماك التي تتوافق معها الـ"Rasboras" و الـTetra's, ولا توضع مع اي اسماك عنيفه او شرسه مثال اسماك السيكليد مثلاً. 

نأتي للفرق  بين الذكر و الانثي,ستجد ان للذكر الزعنفه الظهريه "dorsal fin" اكبر بكتير من الانثي, و ده اول فرق بينهم, اما الفرق الثاني فيوجد في البطن, فستجد ان الانثي بطنها مستديره اكثر من الذكر, و ده هتشوفه من فوق, يعني لما تبص علي السمكه من اعلي الحوض, هتجد ان الفرق باين جداً بينهم في مسألة حجم البطن لانه بيكون واضح, و برضو الحجم الكلي للسمكه, فالذكر اصغر من الانثي في الحجم. 

اما الفروق الاخر, فمنها الزعنفه الشرجيه "anal fin", ففي الذكر هتجد ان الزعنفه الشرجيه علي شكل سهم بالمعني الدارج "anal fin is more pointed" و ده اللي بيقل في الشكل عن الزعنفه الشرجيه في الانثي, فهتجد الاختلاف ده برضو واضح شويه لو الحوض اللي هتاخد منه السمك فيه سمك كثير, هتشوف الاختلاف ده واضح برضو. 

اما الاختلاف اللي بأجده متغير علي حسب اشياء كثيره, هو اللون, فللذكر الوان ابهي من الانثي, مش عارف اذا ترجمه ابهي دي دقيقه ولا لأ, بس للذكر الوان شكلها منور شويه عن الانثي, يعني الانثي بيكون لونها باهت شويه. 

ده بالنسبة للتفرقه بين الذكر و الانثي. 

بالنسبة للتفريخ, هناك طريقة سهله و طريقة صعبه, فخلينا في السهله, و هي اولاً قبل اننا نتكلم عن التفريخ, نتكلم عن صعوبه التفريخ. 

فالسمكه دي من الاسماك اللي بتاكل البيض بتاعها, عشان كده بينصح ان يكون فيه حوضين للتفريخ, حوض للمعيشه, و حوض للتفريخ فقط, يعني لما بيحدث علامه من علامات التفريخ, بننقل السمك, الذكر و الانثي الي حوض التفريخ, او بنعزل الاثنين اللي واخدين علي بعض في حوض لوحدهم الاول, و ننتظر البيض و تلقيحه, عشان بعد التلقيح بيتم عزل الانثي و الذكر و نترك الحوض للبيض فقط لغايت لما يفقس. 

و ما قلته سابقاً ينقصه بعض التوضيح, و هو : 

المتعارف عليه وضع ذكر او ذكرين او اكتر من ذلك مع انثي واحده في حوض التفريخ, و يتم اطعام الاسماك المنشود تفرخها بالاكل الحي, زي الارتيميا "brine shrimp" و الدود "bloodworms" او "tubifex" و براعيث الماء "micro crustacean Daphnia" و لو الاشياء دي مش هتعرف توجدها حيه, اذا ممكن مجمده و يا ريت بلاش المجفف, ولكن لو مفيش غير كجفف, اذا ممكن بس بحساب عشان التحلل المائي. 

و بعد فتره من العزل للسمك, هتجد ان الانثي اصبح بطنها محمره شويه و الـ"pectoral fin" اصبحت برضو فيها احمرار بسيط مش هتاخد بالك منه لو دي اول مره تفرخ النوع ده من السمك, بس اللي هتلاحظه ان السمك اصبح نشيط شويه عن المعتاد, و دي اول علامات التفريخ بعد العزل و التغذية. 

بعد كده هتحتاج انك تغير ماء للحوض بنسبه ربع الحوض تقريباً يعني في حدود 25%, بس المره دي الوحيده اللي ممكن اني اقولك بماء اقل من درجة حرارة الحوض بحوالي 5 درجات مره واحده, يعني السمك ده بيعيش في درجة حرارة ما بين 22 الي 26 تقريباً, فلو عاوز الاسماك تنجح في التفريخ, انصحك بالطريقة دي, لان السمك ده بيفرخ في فترة الامطار, و اول ما بيحدث اختلاف بتهيئة الظروف و انخفاض الحرارة بيتم التفريخ علي طول, في مدة اقصاها يوم او اثنين. 

بس طبعاً كل شيء بأذن الله, فلو فشلت المحاوله عيدها تاني بعد كام يوم من الاول, من اول ضبط الحرارة و الاكل, الي انخفاض الحرارة مره واحده بالمقدار اللي قلتلك عليه. 

بس خلي بالك ان الاسماك دي لا تستطيع العيش في الحرارة العاليه, يعني 26 دي درجه عاليه عليها, يعني متوصلهاش, خليها في حدود الـ25, عشان لما تنزلها تكون في حدود الـ20 درجه. 

من علامات التفريخ هي انك هتلاقي ان الذكر بيعوم علي ظهر الانثي, يعني بيكون فوقها يكاد يكون ملامس لها, و عادتاً بتلاقي الذكر بيرتجف, ده من علامات التفريخ ايضاً. 

علي فكره في نقاشات كثيره و اختلافات كثيره في الطريقة التي يقوم بها الذكر بتخصيب البيض, و هي اشياء فيها بعض الاختلافات بس ملهاش علاقة بالتفريخ, يعني هي "Debate" علي كيفيه التخصيب للبيض و ليس التفريخ في حد ذاته عامتاً. 

فالبعض بيقول و ده قابل للنقاش العلمي, ان الذكر في مرحله المعاشره بيعمل شكل T position , مع الانثي و بيكون العضو الذكري "مجازياً" بجانب انف الانثي, و هي تبتلع الـsperm, و يمر خلال جسمها الي البيض, ده مثلاً رأي من بعض العلماء, و فيه رأي تاني بيقول ان الذكر بيطلق الـsperm في الماء بجانب الانثي و الانثي بيكون البيض قد تم وضعه علي زرع او جزء من خراطيم الفلتر او علي الزجاج حتي, و خلينا منهدرش الوقت في ذكر بقيه الاراء. 

علي كل حال, بعد الملاحقه و وضع البيض, هتجد ان الامر بيتكرر اكثر من مره, لغايت لما يوصل عدد البيض ما بين 200 الي 300 بيضه في المرحله دي, و تستمر الطريقة دي ممكن لغايت ساعة تقريباً, بعدها بيتم عزل السمك من الحوض ده و تركه للبيض فقط. 

بعد العزل بيكون فتره حضانه البيض ما بين اربع الي ست ايام بعدها بيتم فقس البيض المخصب, و كل ما كانت درجة حرارة الماء منخفضه, بيتم تطويل فتره الفقس. 

بعد الفقس بيتم اطعام الـFry او فقس البيض يعني اللي مجازياً بنقول عليها افراخ سمك, بيتم اطعامهم باكل صغير الحجم جداً, و يستحسن مثلاً ارتيميا لسه متفرخه, او شيء مش عارف اذا موجود في مصر ولا لأ, زي الارتميا كده في القيمه الغذائية اسمها "Cyclops" و هي نوع من القشريات بس دقيقة, او فيه اكل مخصوص للسمك حديث التفريخ. 

تحياتي و اسف لو الموضوع فيه اي اخطاء غير مقصوده, ولكنها وارده. 




تفريخ اسماك الكات فيش 

أسماك الكات فيش من الأسماك المفيدة والتى تشكل مع أسماك البلاكستومس ثنائيا

ناجحا لا غنى عنة فى الحوض . 

حيث تتغذى هذة السمكةعلى بقايا الأكل الراقدة فى قاع الحوض وبالتالى تمنع

تعفنها كما أنها فى خلال بحثها عن الغذاء تعمل على تقليب تربة الحوض وبالتالى تؤدى خدمة عظيمة للزرع وتساعد على سهولة نمو الجذور وأمتدادها فى النبات

وهى سمكة قويةالتحمل تعيش فى درجة حرارة منخفضة نسبيا من 21 الى 26 درجة مئوية

وأن كانت تتحمل الدرجات العالية بكفأة تامة

التفريق بين الذكر والانثي 

الأنثى تكون أكبر فى الحجم وأعرض من الذكر الذى يكون رفيع وأصغر فى الحجم من الأنثى 

طريقة التفريخ

هذة الأسماك من الأنواع السهلة فى تفريخها حيث يلزم أتباع الخطوات التالية لتفريخها بنجاح

1-توفير حوض مقاس 30 * 20 * 25 وأن كان أكبر من ذلك يكون أفضل

2-وضع أنثى ممتلئةبالبيض وتعرف بأمتلاء جوانبها كما ستجد لون البطن من أسفل محمر

قليلا مع ذكرين نشيطين

3-وضع قطعة من الثلج داخل كيس بلاستيكى ووضعها داخل الحوض لخفض درجة الحرارة

حيث أنها تستعد للتفريخ

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ


تفريخ الباندا كات فيش (لغير المبتدئين)

بناء على طلب بعض الأعضاء (مايطلبه المستمعون) 

أثناء حديثي عن التفريخ للمبتدئين وذكر أسهل الأسماك في التفريخ وذكرت منها الألبينو كوري كات فيش سأل بعض الأعضاء عن الباندا فقلت أنها لاتناسب المبتدئين لصعوبة تفريخها نسبيا وأيضا لضعف انتاجها فقد لاتحصل منها إلا على من ١٠ الى ١٥ بيضة يصل منها عدد بسيط الى سن البلوغ ربما آحاد فقط .. لذلك هي سمكة تفريخها لايرضي المبتدئين فالمجهود المطلوب عالي والمكافأة قليلة !! وأيضا تفريخها يتطلب حرارة منخفضة قد لاتتوفر في جو مصر إلا في الشتاء كما سنرى .. ولكن لعشاق هذه السمكة الجميلة ومن يرغب فعلا في تفريخها فله هذا الموضوع . 

١- الذكر والأنثى والمجموعة

التفريق بين الذكر والأنثى صعب قليلا ولا يظهر إلا بعد البلوغ .. فتكون الأنثى أعرض لو نظرت اليها بجانب الذكر من الأعلى .. وبطنها أبرز وأكثر استدارة وعادة لو نظرت بدقة فقد تجد ان رأس الأنثى لاتلمس الأرض لأن بطنها كبيرة بينما رأس الذكر تلامس الأرض بسهولة .. وعليه فالاعتماد على المجموعة أفضل لضمان الحصول على ذكور وإناث .. ويجب اقتناء مجموعة من الشباب في حدود ٦ وتركهم ليكبروا سويا للحصول على الجنسين . 

٢- الحوض الخاص

للنجاح في تفريخ الباندا لابد أن يقتصر الحوض عليهم دون أية أنواع أخرى لأن كل الأنواع تأكل بيضهم وصغارهم .. وأيضا لايفضل أبدا نقل الباندا لحوض جديد للتفريخ فالباندا حساسة جدا لتغيير المكان وفي حالة حدوث ذلك قد تمتنع عن التزاوج والتفريخ .. لذا حوض التربية هو حوض التفريخ وليس فيه أية أسماك أخرى (قلنا أن تفريخها ليس سهلا) .

ولابد من تجهيز الحوض ببعض الدريفت وود ويفضل بعض النباتات ذات الأوراق العريضة . 

٣- التهيئة للتفريخ

عندما تتأكد أن المجموعة بالغة ولم يعودوا صغارا تبدأ تهيئتهم للتفريخ بالآتي :

# تكون حرارة الماء ٢٦ وثابتة على ذلك لمدة ٣ أسابيع

# تقدم تغذية متميزة للمجموعة من الطعام الحي من دود الميل وورم المقطع قطع صغيرة والارتيميا البالغة والدافنيا .. وبعض أقراص الجمبري المخصصة للكات فيش .

# يتم تغيير ربع الماء يوم ويوم بنفس درجة الحرارة . 

٤- ساعة الصفر للتفريخ

بعد نهاية فترة التجهيز التي استمرت ٣ أسابيع كاملة يتم اطلاق الزناد لبدء التفريخ

ويكون ذلك بخفض حرارة الماء ل ٢٢ فقط وذلك عبر تغيير جزء كبير من الماء بماء أبرد لتصبح الحرارة ٢٢ درجة فقط .

من المفترض ان كانت الأسماك جاهزة أن تبيض الإناث وتلقح الذكور البيض خلال عدة ساعات وعادة في صباح اليوم التالي . 

٥- المراقبة الدقيقة

وتذكر أننا قلنا تفريخها صعب ويتطلب جهدا من الهاوي .. فالباندا تأكل بيضها بشراهة لذلك يجب المراقبة الدقيقة للبيض في الحوض .. فعندما تبيض قد يكون ذلك في قعر ورقة من أوراق النباتات أو على الخشب وربما لحسن حظك يكون واضح على زجاج الحوض .. وعندها يجب فورا نقل البيض لحمايته من الآباء .. ويفضل حينها كشط البيض بكارت بلاستيك أو ماشابه الى وعاء صغير (ممكن حضانة) ..  والعملية سهلة لأن عدد البيض قليل كما ذكرنا .. ولو باضت أنثى واحدة فستجد مجموعة واحدة من ١٠ الى ١٥ بيضة .. وان كانت أكثر من أنثى فستجد أكثر من مجموعة من البيض حسب عدد الإناث التي باضت .

ومن الممكن نقل البيض لحوض آخر وإن كان يفضل كثيرا  تركه في حوض الكبار لعدم اختلاف طبيعة الماء ولكن في حضانة لايصل اليه الكبار .

وترفع الحرارة بالتدريج لحوض الكبار والزريعة لتعود للمعدل الطبيعي المناسب للنمو وهو من ٢٤ الى ٢٥ درجة . 

٤- البيض

عادة يكون البيض أبيضا نصف شفاف وقد يظهر فيه مايشبه قشرة البيض .. حجمه صغير ١ او ٢ مم بالكثير وبعد من ٢٤ الى ٤٨ ساعة يصير لونه برتقالي بني وتظهر به نقط سوداء .. يفقس البيض بعد حوالي من ٤ الى ٥ أيام . 

٥- الزريعة 

لايقدم أي طعام للزريعة طوال من ٢ الى ٣ أيام حيث هي المدة التي يمتصون فيها مح البيض .. وبعد أن يصبحوا في حالة سباحة حرة يقدم لهم طعام الزريعة الصغيرة وأفضلها الأرتيميا حديثة الفقس وبودرة الزريعة من شركة محترمة . 

٦- هذه الطريقة في التفريخ تصلح لأغلب أنواع الكوري كات فيش .

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

فضلا وليس امرا اترك تعليقا لتشجيعنا علي الاستمرار